И днес станциите в София показват завишени стойности на фини прахови частици във въздуха.

Според показанията на гражданските станции на airbg.info въздухът в почти целия град е замърсен. Изключение правят само няколко района в полите на Витоша.

Официалните данни сочат, че състоянието на въздуха е най-критично в кварталите Павлово, Надежда и Хиподрума.

Измервателните уреди на Изпълнителната агенция по околната среда отчитат, най-висока стойност в Павлово, където нивото на фини прахови частици е три пъти над допустимото

От Столична община обявиха и безплатни буферни паркинги, които обаче останаха почти празни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Призоваваме гражданите да ползват буферните паркинги, да ползват и метрото, тъй като това е един лесен удобен начин за придвижване из града и това една от смекчаващите мерки при високи концентрации“, заяви Теодора Полимерова от Столичния инспекторат. 

Като част от мерките за справяне със замърсения въздух екипи на столичния инспекторат и КАТ ще следят дали тежкотоварните машини са добре почистени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проверяваме също така и сметоизвозващите автомобили – дали са чисти, на фирмите, които почистват София. Там са установени 32 нарушения от началото на годината“, обясни още Поличерова. 

При установяване на нарушения, се налагат санкции – това са актове за административно нарушение. 

А в квартал „Красна поляна” продължи монтирането на филтри за комини. 

Снимка: btvnovinite.bg

Йоана Христова - зам.-кмет по направление “Зелени система, екология и земеползване”, обясни, че когато се монтират съобъженията, домакинствата се подписват, че може ги проверят на какво се отопляват. 

„Направихме и една интерактивна карта, за да ни е по- удобно и на нас и на гражданите да следим и всеки може да следи дали излиза черен пушек“, посочи тя. 

Според анализите на СО, над 55 000 домакинства на територията на столицата се отопляват с дърва и въглища, които генерират около 40% от емисиите на фини прахови частици.