Столичен инспекторат извършва проверки за източници на замърсяване на въздуха в София.

Проверките са за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000. 

Общо 5 глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми. От началото на новата година екипите са съставили 15 акта за установяване на нарушения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Само за вчера са проверени 11 строителни площадки, 6 цеха за производство на мебели – в два от цеховете е установено неправомерно изгаряне на остатъчните материали. От началото на годината са направени и 30 проверки за горене на отпадъци на открито“, обясни Теодора Полимерова от Столичния инспекторат.

Проверките ще продължат и през днешния ден. Новото е, че те вече се правят и съвместно с КАТ – СДВР за измита ходова част на тежката механизация и на строителните машини, които се движат по пътищата на столицата, отбеляза още Теодора Полимерова.

Буферните паркинги в столицата днес са безплатни. Мярката се предприема във връзка с прогнозата за повишаване на нивата на фини прахови частици през деня. 

Снимка: btvnovinite.bg