Внушенията за концесията на Летище София единствено могат да обединят тези, които не са чели, но много искат да се преборят със страховете си от ГЕРБ.

С тези думи министърът на транспорта Росен Желязков коментира обвиненията на лидера на БСП за паралелна държава, лобизъм и задкулисие по отношение на концесията на летището. По думите му сте говорят „щуротии“.

„Винаги, когато се появи лидерът на БСП и заговори по темата за концесия, в  следващите часове се появява и лидерът на „Демократична България“. Това беше преди изборите, това го гледаме и след тях“, коментира Желязков.

„Концесията вече четири години е на масата, с всички международни финансови институции, с подкрепата от Световна банка, нотифицирана пред ЕК. Разликата е, че 19 г. имахме 7 милиона пътници, а сега са под 3 милиона. Приходите от летището намаляват радикално, а ние от концесионера, с когото имаме валиден договор от юли миналата година, сме във взаимоотношения, в които се опитваме да постигнем икономическия баланс, така както европейската директива повелява“, обясни Желязков.

„Ние искаме размерът на инвестициите да не се намалява, искаме от концесионера да си плати първоначалното плащане от 660 милиона и да поеме рисковете от загубите, които трупа в момента летището. Затова ние отлагаме плащанията, за да може да се възстанови икономическият баланс“, обясни още Росен Желязков.

Той поясни, че концесията е предприятие, не е нито наем, нито продажба, нито някаква друга форма на предоставяне на актив, а управление на актив в полза на двамата участници.

„Концесия ще има и това ще е за доброто на летището, за доброто на пътниците и за доброто на авиокомпаниите. Концесията е само управление, а активът е публично-държавен“, поясни министърът на транспорта.

По думите му, ако се прекрати договорът за концесията, тогава правителството трябва да върне това, което е получено.

„Ние в момента ще вземем и ще вложим в мерките, в икономика, в социалните мерки. Когато другото правителство дойде, то ще ги върне и тогава ще си вземе летището и ще покрива неговите загуби. 5,5 милиона на месец са загубите в момента на летището от намалелия трафик“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!