Скандал и обиди в Народното събрание. В кулоарите ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ стигнаха почти до физически сблъсък. А повод станаха въглищните ни централи.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ и Жечо Станков от ГЕРБ стигнаха до остър словесен сблъсък по време на брифинг на бившите управляващи в парламента.

Днес Станков обяви, че се извинява на българските граждани за „борбата“ за микрофона в парламента. Той добави, че не е против Зелената сделка и че няма европейски документ, който да ни задължава към конкретен момент да се затворят въглищните централи.

"Но това е ангажимент, който правителството на Кирил Петков пое чрез Плана за възстановяване и същевременно с една ръка подписваше Плана, а с другата отиде при миньорите да подпише, че ги подкрепя да не се затварят мините", добави той. 

Според него затварянето на въглищните централи трябва да е постепенно. 

„Централите трябва да си работят на тази мощност, както досега. След това плавно да намаляват в годините. Когато обаче всички са готови. Целият модел на поетия ангажимент за Зелената сделка казва, че трябва да бъдат намалени емисиите, но не уточнява, че това трябва да се случи само от енергетиката“, каза той.

Според него санирането не трябва да спира, но има и други мерки.

„Аз съм на мнение, че тази програма трябва да продължи до безкрай, защото това искат хората. Ясно е, че в някакъв момент трябва да стане този преход и въглищни централи трябва да затварят. Отстоявали сме обаче това да се случи по напред. За да не товари мрежата, трябва производство на място на електроенергия и тя да е сигурна. На второ - през това време инвестиции в мрежата, на трето място саниране - за да намалим сметките за електроенергия. Не на последно място стартиране още сега на разговора за 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“, който има съответните документи от регулатора“, каза Станков.