Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ и Жечо Станков от ГЕРБ стигнаха до остър словесен сблъсък по време на брифинг на бившите управляващи в парламента.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ опита да представи основни теми, които са били дискутирани на среща с представители на Европейската комисия и Селин Гауер, ръководител на работна група на ЕК.

„В началото на годината, когато правителството на „Продължаваме промяната“ влезе в управлението, ние бяхме една от най-изостаналите страни по внасяне на Плана за развитие – на 24-о място. Колкото и колегите от ГЕРБ да се опитват да сменят този факт, то той може да се докаже. Днес сме сред първите 10, които вече имат усвояване на първо плащане“, заяви Петков.

Той посочи още, че от Европейската комисия ясно са заявили, че „Мариците“ не трябва да се затварят, а намаляването на въглеродните емисии може да стане чрез сезонно балансиране.

„Днес на колегите от ГЕРБ беше много ясно казано, че идеята да сменят инвестиции във възобновяеми енергийни източници и да ги прехвърлят в поредните проекти за саниране на техни фирми няма как да стане лесно“, каза Петков.

Той цитира думите на Селин Гауер, че България не е единствената страна с инвестиции в батерии, а идеята се възприема като много добра и много от страните членки на ЕС ще я приложат. Гауер е припомнила, че намаляването на въглеродните емисии не започва с Плана за възстановяване, а с ангажименти, които ГЕРБ са приели, когато са били на власт.

Снимка: БГНЕС

В този момент последва остро включване от Жечо Станков от ГЕРБ, който заяви, че България е била единствената държава, която не е гласувала за 40% намаляване на емисиите на съвет „Околна среда“. Той посочи още, че „Продължаваме промяната“ са поели ангажимент за затваряне на 83% от ТЕЦ-овете на територията на страната.

Докато Жечо Станков и Кирил Петков взаимно се прекъсваха, а съпредседателят на „Продължаваме промяната“ опита да измести микрофона, пристигна и Асен Василев.

Кирил Петков запита по времето на кого България е поела ангажимента за намаляване на емисиите, а Станков заяви, че това е реформа, която я има в Плана за възстановяване и към която ангажиментът е на „Продължаваме промяната“. Двамата взаимно се обвиняваха кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните ни централи.

Жечо Станков обвини Кирил Петков в лъжи по отношение на цитирания на изказванията представителите на Европейската комисия и заяви, че българските граждани искат домовете им да бъдат санирани.