Европейската Зелена сделка – пътят на Стария континент към нов, устойчив преход, беше поставена „на трупчета“.

Това отчитат български евродепутати след като два ключови законопроекта бяха върнати за преразглеждане, а гласуването на трети беше отложено. Поставено ли е екологично чистото бъдеще на Европа под въпрос?

"Готови за цел 55" – пакетът от законопроекти на Европейската комисия, чието предназначение е да се намалят вредните емисии на общността във въздуха с 55% до 2030 г.

Осем ключови текста, сред които търговията с емисии, задължителен спад на вредните газове в атмосферата на годишна база за всяка страна и стандартите за емисиите от леките автомобили и микробуси, се стремят към това Европа да се превърне във въглеродно неутрален континент.

Едно от местата, където се решава бъдещето на сделката, е Европейският парламент. След последното заседание депутатите върнаха два от текстовете за поправки.

Законопроектите за търговията с емисии и механизма за корекция на въглеродните емисии по границите бяха отхвърлени с необичайно мнозинство - това на крайнолеви, крайнодесни, зелени и социалисти.

Отложено беше и гласуването по Социалния фонд за климата. Българският евродепутат Андрей Новаков от най-голямото семейство в парламента - Европейската народна партия, e сред тези, които върнаха двата текста за преразглеждане. Според него България не е готова за драстични мерки.

„Пленарна зала изпрати в интензивно отделение Зелената сделка. Все още има какво да се направи, за да бъде върната тя. Но това ни дава шанс на нас да наложим още по-категорично нашите искания“, смята той.

Целите, макар и благоприятни за околната среда, трудно се съгласуват на ниво политика, особено когато икономическите различия сред държавите в съюза са дълбоки и осезаеми. Това обяви Цветелина Пенкова от Алианса на социалистите и демократите.

„Важно е да вземем предвид различните стартови позиции и да изградим една рамка, която да бъде приемлива за всички. Ние сме в много различна ситуация от това, което беше поставено като цели през 2019 г. В момента имаме енергийна бедност и недостиг на енергийни източници. Имаме социално-икономическа криза и това всичко под шапката на войната“, коментира Пенкова.

За евродепутатите, гласували "против" текстовете, преходът към екологичното бъдеще трябва да е зелен, но и справедлив за страните членки.

На следващата сесия Европарламентът ще направи нов опит да преразгледа законопроектите.