Близо 3/4 от българите не са наясно що е то европейска Зелена сделка и какви са целите й. Това е извод от социологическо проучване на агенция „Тренд“, представено на форум, организиран от dir.bg.

Страната ни ще получи 17 млрд. евро безвъзмездно за декарбонизация на енергетиката ни, за зелени иновации и за регионално развитие, обяви на конференцията еврокомисарят по сближаването Елиза Ферейра.

„Климатът, енергийният преход, иновациите, инвестициите са ключовете, които ще гарантират нашия просперитет и оцеляването на планетата ни“, каза Елиза Ферейра.

Мнозинството хора у нас обаче не знаят нищо за Зелената сделка и нейните цели.

„80% от хората не с на ясно за какво ще се харчат тези пари, казвам не случайно това, защото част от Плана за възстановяване и устойчивост е зеленият преход“, обясни Димитър Ганев от Агенция "Тренд".

„Ще трябва да се научим да караме по-малко коли, или ако ги караме, да са по-икономични, да произвеждат по-малко емисии, трябва да помислим за това как нашият начин на живот оказва влияние върху климата“, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Голяма част от европейските пари по Зелената сделка до 2027-ма ще бъдат инвестирани в най-изоставащите български региони.

Още по темата четете в businessnovinite.bg