„Тежка е ситуацията с тока от гледна точка на местната власт. Тази перфектна буря не е само в цените, а защото все още не разполагат с бюджета за 2022 г. и работят по с една дванадесета от бюджета за миналата година, а той не е адекватен за ситуацията. Това, което предстои, е да успят да получат подкрепа през Бюджет 2022, която да им помогне да устоят на кризата“, заяви бивш социален министър Иван Нейков в „Тази сутрин“.

Икономии като режим на уличното осветление няма да помогнат на общините в тази ситуация при такова увеличение на тока, смята и икономистът Владимир Сиркаров.

Според Сиркаров казусът с високите цени е глобален и повдига въпроса за преразглеждане на зелената сделка, която отчасти го е предизвикала, както и насърчаването на търсенето на алтернативи като изграждането на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

„Най-вероятно сега ще има подкрепа, след като се одобри бюджета. Ще може чисто технически да се разпределят пера, защото проблемът е голям“, прогнозира Сиркаров.

„Малко са общините, които се справят без подкрепа от държавата. Почти всички разчитат на държавния бюджет с изключение на четири или пет. Настоящата ситуация ще ги накара да преосмислят капиталовите разходи и да ги държат като резерв за покриване на такива извънредни ситуации. Няма да има фалирала община“, каза Нейков.

„На първо четене няма да видим повишаване на данъци, може би ще има повишение на такси“, прогнозира Сиркаров.

Според него трябва да има финансова децентрализация на общините и в тях да остава част от данък „Общ доход“.

„До 2024 г. дълговете ще се увеличат значително. Този бюджет прилича на предизборен, а не на бюджет на първа година от едно правителство“, коментира Сиркаров, според когото бюджета е прекалено „ляв“.

Според Нейков ще имаме два бюджета, дори три с актуализацията му: „Първата част на бюджета ще кърпи дупки и ще спасява. Политическата визия на правителството ще проличи в бюджет 2023 година. Ще има настройване на бюджета в следващите месеци. Нашата цел е растежът. Не ме плаши увеличеният дефицит. Той не е свещена крава”.

“Няма как да имаш силна икономика със слаби заплати. За да има икономически растеж, трябва да има инвестиции”, смята бившият социален министър.