Едно от работещите решения за проблемите с климата е екологичният транспорт. По-малко шум и по-чист въздух - това вече се постига с електрическите автомобили, много от които виждаме и по улиците у нас.

Снимка: bTV

От утре по улиците на София ще тръгне и водороден автобус. Зарядна станция за подобни превозни средства пък беше открита преди месец.

Как екотранспортът освен всичко друго, излиза и по-изгоден за шофьорите? 

В много от големите европейски градове да зареждаш колата си с бензин или дизел не е повод за гордост. Електрическите автомобили са все по-популярни обаче не само в чужбина, а и у нас. Регистрираните автомобили на ток да са близо 18 000.

„Като започнете с това, че те харчат 3 лв. на 100 км, ако заредите вкъщи на нощна тарифа. Като добър шофьор може да спирате, така че да си възвърнете до 30% в батериите обратно, защото при спиране двигателят на техническия автомобил работи като генератор. Годишният разход е да се смени филтър на купето, защото няма масла няма филтри няма ремъци, няма ауспуси и така нататък“, обяснява Илия Левков, председател на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).

Снимка: bTV


 
И още плюсове – собствениците на електромобили не плащат за паркиране в центъра на големите градове. Освен че не замърсяват, електромобилите могат и да се борят с трафика.

„Колите трябва да се наемат, а не трябва да се купуват, защото електромобилът трябва да се движи и експертите трябва да се грижат за него. Ако се обърнете, зад вас ще видите редица от паркирани коли, които може би цяла седмица са паркирани на едно и също място. Това не трябва да бъде така“, допълва Илия Левков.

Шофьорите не откриват значителна разлика между двата вида автомобили.

„Първата и най-голяма разлика е, че не се чува шум на двигателя като запалите автомобила, просто натискате копчето, стартира се електрическият двигател, който е напълно безшумен“, казва ген. Груди Ангелов от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

18 000 електромобила се зареждат на над 2000 станции у нас. Те обаче не са достатъчни, отбелязват експертите.

„Основно местата, където се зареждат електромобилите, са вкъщи, където автомобилът почива. Голямо предизвикателство за мен е в България, тъй като имаме развити жилищни комплекси, многофамилни жилищни блокове, където няма места за паркиране на автомобилите, тоест трябва да бъдат предвидени и зарядни станции“, казва Людмил Даскалов, експерт „Електрически и информационни сградни инфраструктури“.

А докато станциите за електромобили са недостатъчни, у нас вече имаме и първата станция за водородни превозни средства.

Снимка: bTV„Основното предимство е съхранението на енергия, физическото съхранение на енергия под формата на водород, след което тази енергия много бързо може да бъде заредена в автомобила“, посочва доц. д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН.