Това не е обезщетение, а част от административна процедура, за да не бъдем допълнително наказани, ние оспорваме принудителна административна мярка. Така изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов обясни в студиото на "Тази сутрин" преводите от по 10 лв., получени от близки на жертвите на автобусната катастрофа край Своге.

„След представяне на доказателства, ние ги разглеждаме и преценяваме дали да изплатим обезщетения, или да произнесем законен отказ. В законния срок сме произнесли отказ, а КФН може да ни препоръча, не може да ни задължи”, обясни той.

„Нашето становище е изградено на база на това, че застраховката „Злополука в обществения транспорт” покрива определени рискове, но ние смятаме, че това пътуване няма характеристиките на обществен превоз. Той може да бъде извършван по регулярна линия, може да бъде извършван на случаен или специализиран, но всичко това е извън характеристиките на това пътуване”, категоричен беше Стоян Проданов.

Той каза също, че липсват и документи, на базата на които да се плати и определи случващото се като шантаж, като добави, че дори има съмнения, че някои документи са били фалшифицирани.

„Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, каза Стоян Проданов.

Пламен Златанов – родител на починал в катастрофата край Своге, отбеляза, че това за близките е шокиращо и скандално.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, посочи в отговор, че може би възрастните жени от Световрачане са стопирали автобуса. „Излиза, че това едва ли не е споделено пътуване, това са несериозни неща”, коментира още Тодоров.

По думите му дори и да има нарушение от фирмата, която прави пътуването, то е нарушение на транспортното законодателство. „Имаме издадена застраховка, въпросната фирма не е случайна, тя има издаден лиценз”, отбеляза Владимир Тодоров.

Аргументът, че няма приложен пътен лист към документите, са безумни. Те са били пропити с кръв и затова са приложени копия, коментира Тодоров. „Ако беше изгорял автобусът, пак ли щяхте да търсите списък?”, попита председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него крайната цел е да не се плаща, шест месеца или година, да се отлага и да се отиде на дело, където нещата пак ще се протакат.

Според директора на „Бул Инс”, компанията е подложена натиск от страна на Асоциацията на пострадалите и загиналите при катастрофи. „Те идваха при нас преди седмица, казаха, че трябва да платим, казаха ни че срещу нас ще има медийна атака в подходящ момент”, обясни Проданов.

Отидох при тях да ги помоля за платят, отговори Владимир Тодоров.

Всички пострадали са много обикновени бедни хора, някои от тях наистина нямат никакви средства и не могат да си позволят лукса да наемат адвокат, затова те са упълномощили председателят на Асоциацията, обясниха близки на жертвите. 

„Този Робин Худ има лични интереси”, посочи обаче Проданов.