Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса.

Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници. 

В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". От застрахователната компания коментираха за bTV, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен Златанов губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу „Бул Инс”.

От застрахователната компания коментираха, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

„Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс”.

Снимка: btvnovinite.bg

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме „Автомобилна администрация”. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

„Естествено „Бул Инс” ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите”, коментира Владимир Тодоров.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката „Гражданска отговорност”. Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката „Злополука” за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници. 

Комисията за финансов надзор обяви, че има шест жалби от близки на загиналите в катастрофата. По две жалби срещу застрахователното дружество вече са приложени  принудителни административни мерки да изплатят обезщетение от по 50 000 лв., но дружеството ги обжалва пред Административния съд. По още четири жалби предстои да бъдат издадени такива мерки следващата седмица.

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, считат от Комисията за финансов надзор.

Снимка: btvnovinite.bg

Документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение, категорични са от комисията.

Снимка: btvnovinite.bg