Районната прокуратура във Варна ще поиска постоянно задържане под стража за бащата, който в петък нанесе побой над детето си. Състоянието на 14-годишното момиче, което все още е в болница, се подобрява.

Майката на детето Ирина Янкова разбира за инцидента в петък следобед, когато й се обаждат другата й дъщеря, станала свидетел на побоя и пристигналият полицай.

Бащата е с издадени съдебни санкции – да се въздържа от насилие спрямо две от децата, както и с ограничителна заповед да ги доближава на по-малко от 100 метра. Прокуратурата започна досъдебното производство по новия текст на Наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие.

„Обвиненията, които към настоящия момент са повдигнати, са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г. Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето”, обясни в „Тази сутрин” говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева.

Предстои събирането на доказателства, тъй като разследването е в начален етап. При наличието на такива ще бъде повдигнато и обвинение по новия текст от Наказателния кодекс за домашно насилие, по време на което е причинена телесна повреда.

„Това беше едно необходимо изменение във връзка със зачестилите случаи. По този начин работата ни е значително улеснена, защото с всички способи на закона бихме могли да защитим пострадалия и да преследваме извършителите”, коментира Алексиева.

Предвиденото в закона наказание за този вид престъпление е лишаване от свобода от 2 до 10 години.

Ирина Янкова разказа, че по време на развода бащата е поискал трите им деца да бъдат изслушани в съда. По думите й под негово влияние и от страх са казали, че искат да останат при него.

„Физическият и психически тормоз от негова страна към мен продължи и след развода. Така бях принудена да замина при родителите си”, разказа Ирина.

Тя допълни, че е била заплашвана с убийство. Бившият й съпруг дори е опирал нож в гърлото й. Жената и приятелките й свидетелстват за системен тормоз над нея и децата. Смятат, че институциите не са ефективни в случаи на домашно насилие.

Във вторник се свиква т.нар. спешен координационен механизъм - полицията, прокуратурата, училището и Закрила на детето трябва да преценят какви мерки за защита да наложат.