Броени дни след убийството на жена от съпруга й дете е в болница след побой у дома. Жертвата е 14- годишно момиче, настанено в Детската хирургия на болница "Света Анна".

Сцената се разиграла във Варна, а подробности разказа в „Тази събота” майката на пострадалата тийнейджърка Ирина Янкова.

За разлика от убийството на жена от съпруга й, извършено 2 дни преди промените в Наказателния кодекс да влязат в сила, сега случаят е разглеждан от прокуратурата по новите разпоредби, които криминализират домашното насилие.

Детето е прието в шоковата зала на спешния център, след това е настанено за наблюдение в отделението по детска хирургия. Предстоят още изследвания и медицински експертизи за тежестта на травмите. 

Майката и съпругът ѝ са разведени и в момента са в съдебен спор за родителските права над децата им.

„Вчера дъщеря ми беше много зверски пребита от баща си. Това, което успях да разбера от нея, е че е искал да я убие, провесил я е през терасата, удрял я е със свещник в главата. Имала е множество кръвонасядания”, разказа ужасената майка.

През годините тя и децата ѝ многократно били потърпевши от насилието на бащата. Янкова изпращала сигнали до полицията, до прокуратурата, до Агенцията за закрила на детето, включително и до омбудсмана Мая Манолова.

Резултатът от сигналите – заповед за защита от домашно насилие, а бащата е в период на пробация.

Състоянието на пребитото момиче е стабилно, съобщиха от отделението по детска хирургия във Варна. Лекарите са установили контузия на главата, удари в гръдния кош и в корема. По-сериозни са травмите по главата, има счупване на носа.

Родителските права над момичето обаче са присъдени на бащата. През декември Сливенският районен съд решава да ги даде на майката, но решението още не е влязло в сила.

„До момента са събрани доказателства за това, че е нарушена заповед за защита от домашно насилие, което представлява престъпление. Второто обвинение, за което се извършват процесуално-следствени действия, касае закана за убийство на детето”, каза районният прокурор Красимир Конов.

През февруари момичето изразило желание да отиде при баща си във Варна, защото се затъжило за сестра си, която също е при него. Тийнейджърката казала на майка си, че баща ѝ се е променил.

По случая е образувано досъдебно производство за телесна повреда в условията на домашно насилие. 24-часовият арест на мъжа е удължен до 72 часа. 

Отдел „Закрила на детето” проверява случая, а резултатите от проверката ще станат ясни след празниците.