Пет години затвор грозят собственика на имота в Пловдив, разрушил къща-паметник на културата. Прокуратурата разследва за извършено престъпление.

Сградата, построена от богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу, беше срината със земята преди седмица. Строителните дейности бяха спрени от районното кметство, но унищожаването и предизвика масово недоволство.

Вековната сграда на улица "Гладстон" е проектирана от чешкия архитект Йосиф Шнитер. Построена е през 1912 г. за нуждите на влиятелен предприемач. Имотът се национализира през 1944 г., а по-късно е превърнат в детска градина. Сградата е със статут на недвижима културна ценност от ансамблово значение.

Снимка: btvnovinite.bg

Архитектът на сградата Йосиф Шнитер е автор на първия градоустройствен план на Пловдив. Той е белязал архитектурата на града, проектирайки над 20 знакови сгради.

Най-характерното за сградите на Шнитер е това, че са изградени много здраво. Те са устояли дори на Чирпанското земетресение през 1928 г., когато голяма част от сградите на Пловдив са разрушени. Съборената сграда е била богато украсена с множество елементи.

„Тази сграда не трябваше да бъде съборена, а трябваше да остане във вида, в който беше. Главният архитект на район „Централен” е издал разрешение за строеж – за ремонт, реконструкция и възстановяването й. Не е предвидено нейното събаряне”, обясни в „Тази сутрин” инженер Тошо Пашов, зам.-кмет на район „Централен”.

„В момента, в който беше подаден сигнал, веднага изпратихме наши специалисти, които в рамките на час съставиха констативен протокол  и спряха изпълнението. От Министерството на културата изпратиха комисия, която да провери случая. Подадена е и информация към прокуратурата, която извърши проверка дали има нарушение”, поясни още Пашов.

Снимка: btvnovinite.bg

Правнучката на архитект Йосиф Шнитер е потресена от вандалщината. Очаквала сградата да бъде реставрирана, както се случвало с други негови знакови сгради.

Събарянето на масивната къща предизвика недоволство в Пловдив. Според Ивайло Дернев, автор на първия алманах, събрал в себе си знакови сгради, проектирани от Йосиф Шнитер, унищожаваме най-ценното си богатство.

Собственикът на имота отказа коментар. Събарянето обаче удължава поне с две години строителството, тъй като е необходим нов план, който да бъде съгласуван с Министерството на културата. На мястото е предвидено да бъде направен хотел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!