Когато институцията с най-нисък рейтинг в държавата напада институцията с най-висок рейтинг – няма как да спечели, да се легитимира и да повиши доверието към нея.

Това заяви социологът Юрий Асланов по повод представените от прокуратурата записи, заради които главният прокурор Иван Гешев пита за имунитета на президента Румен Радев.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера от държавното обвинение разпространиха телефонни записи, за които твърди, че са с вероятното участие на държавния глава Румен Радев.

Подслушвани са разговори с участието на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, във връзка с проверка на КПКОНПИ за Десислава Радева, тогава Генчева, във ведомството.

За „Тази сутрин“ Асланов обясни, че отдавна по медиите не са показвани специални разузнавателни средства, с които обаче обществото има опит. Първоначално злоупотребата с информация правеше неотразимо впечатление на обществото, но в един момент хората спряха да реагират и да изразяват съмнение в мотивите за използването им, допълни социологът.

По думите му се поставят два въпроса относно казуса: Първо – бил е подбран „денят на президента“, в който се прави годишен отчет. Второ – след като прокуратурата е разполагала с данни от разговор с участие на държавния глава, по казуса трябва да се произнесат специалисти, които да отговорят дали действията на държавното обвинение са престъпление.

„Появиха се и мнения от страна на юристи, че наблюдаващия прокурор, давайки разрешение за огласяване на тази информация, е извършил престъпление по смисъла на Наказателния кодекс“, допълни експертът.

По думите му разследването на прокуратурата е за период, в който Румен Радев не е президент и не женен за съпругата си. Също така смята, че ако продължи сагата, доверието в президента ще се покачи.

Политологът Румяна Коларова подчерта, че ситуацията е разиграна и режисирана по начин, по който президентът е активната страна, а прокуратурата – пасивната.

„Именно в деня на годишния отчет той отговори на зададения от прокуратурата въпрос, така че предизвика реакцията ѝ“, обясни Коларова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея Румен Радев няколко пъти се е поставил в неизгодна позиция и е особен начинът, по който се представя ситуацията.

„Не е ясно дали ще се стигне до разследване на президента. Важен е медийния ефект. Дори най-антиправителствените медии публикуваха два неоспорими факта и които няма как да не повлияят върху авторитета на Радев“, беше категорична тя.

Коларова изтъкна, че и бившият президент Росен Плевнелиев е бил обект на разследване по време на мандата си. И въпреки че юристи са работели по разследването, не е намерено нищо съмнително, като е било и въпрос на нерви.

Политологът не смята, че в Народното събрание ще има мнозинство, за да се повдигне обвинение срещу държавния глава.

Вижте целия разговор във видеото!