Майки на деца с онкозаболявания отново водят битка с държавата за животоподдържащи лекарства.

От години няма законов механизъм, по който децата да получават всеки месец необходимите медикаменти. Това не е единственият проблем, с който се сблъскват родителите. Дори да решат да ги купят с лични средства – лекарствата често липсват от аптеките.

„От 2009 г. основно лекарства от протоколите за лечение на деца с рак изпадат от позитивния списък и оттогава започва тази сага. През годините различни лекарства липсват от болничните аптеки и родителите са принудени да пътуват в чужбина да ги купуват от съседни държави“, каза в предаването „Тази сутрин” Симона Караиванова от Сдружение на децата с онкохематологични заболявания.

Сдружението е създадено през 2010 г.  

Караиванова уточни, че са се срещали с всеки министър на здравеопазването от 10 г. насам. Никой обаче не е решил проблема, казвали, че им съчувстват.

Петър Москов като министър на здравеопазването решил медикаментите за онкоболни деца да се плащат от Фонда за лечение на деца. Това обаче било временно решение. Фондът не е за осигуряване на ежедневни медикаменти, той е за специални случаи, напомни Караиванова.

„Това са лекарства на т. нар. първа линия на лечение. Тоест в момента на приемане на детето в болница то трябва да получи своите лекарства по схеми, това са протоколите за лечение. Всяка една майка трябваше да подаде заявление във фонда и да си поиска тези лекарства, което отнема технологично време. Болниците бяха принудени да търсят начини да осигурят лекарства на детето, докато мине административната процедура за плащане на това лекарство“, допълни Теодора Арменкова от сдружението.

С писмо до bTV от Министерството на здравеопазването обещаха до края на този месец да предложат нов механизъм за реимбурсиране и доставка на лекарствата за онкоболни деца. Уточняват, че проблемите са свързани по-скоро със спряно производство на някои от медикаментите и тромавата процедура по доставката им.

Вижте повече във видеото!