Няма да има нов мониторингов доклад от ЕС, заяви в предаването „Тази сутрин“ министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

„Комисията се произнесе миналата година, имаше заключение, че България е изпълнила препоръките“, заяви Захариева.

По думите й това, което е излязло вчера е ежегодния доклад за европейския семестър.

„ЕК наблюдава в него фискалната, икономическата и социалната политика. Еди абзац от него предизвика полемики в България“, обясни външният министър.

До объркването се стигна след публикувания вчера от Комисията списък с препоръки за отделните страни членки за 2020 г. В една от тях се казва, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа - макар през октомври да беше препоръчано отпадането му.

По думите на Захариева в дъното на всичко стои "копи-пейст" от миналогодишния документ - при изготвянето на препоръките е бил взет пасаж, който в момента не е актуален.

Тя припомни, че вчера лично заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е отрекъл да има доклад за съдебната система. Нещо повече той е подчертал, че България е единствената страна в ЕС, която изпълнява фискалната политика и критериите за бюджетен дефицит.

Ние нямаме вече мисии, това което работим е за общ бъдещ механизъм, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея някой е копирал доклада от миналата година.

Как ще пътуваме по света след епидемията от коронавирус?

За краткосрочни бизнес пътувания в ЕС няма да има карантина целта е да се запазят работните места, да се възстановят инвестициите, обясни още външният министър Екатерина Захариева. 

Тя припомни, че четирите с четирите съседно държави пътуванията се възстановяват от 1 юни, а за туристи – от 15 юни. 

Част от страните в ЕС ограничават сезонните работници – Франция е една от тях, каза още тя. 

Пътувайте само в краен случай проверявайте какви са условията там където отивате, призова министърът на външните работи.

Отношенията със Скопие - напрегнати заради изборите в Северна Македония

България няма да бъде спирачка на РС Македония по пътя и за Европейския съюз, заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Ние винаги сме ги подкрепяли, първи признахме тяхната независимост. Никога не сме крили условията за тяхната подкрепа, те винаги са били ясни“, каза тя. 

По думите й доста политици в РС Македония си мислят, че с антибългарска вълна ще спечелят изборите. „Изборите отминават, но съседите остават. Никой не е спечелил от езика на омразата. Това е моят призив към нашите съседи“, каза Захариева.