От 1 юни ще се пътува до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който проведе видео среща с колегите си от региона.

Чака се и решението на румънския парламент, за да може и там карантината да падне. Идеята е да се освободи двустранното пътуване в тази част от Балканите.

"Пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспорт. Със сърбите същото", обясни Борисов.

Ще се попълва декларация с имена, данни за контакт и удостоверение, че даденият гражданин не е под карантина, няма симптоми и пътува на свой риск. Премиерът сравни документа с този, който се попълваше на КПП при излизане от областен град по-рано по време на пандемията.

На 1 юни във Варна ще има четиристранна среща. "Имам уговорка с президента Вучич да види как се изгражда Балкански поток, а с колегата Мицотакис – да му покажем как се изгражда интерконектора с Гърция, магистрала "Струма", и всички проекти, които продължиха, въпреки кризата", обясни премиерът.

 

Борисов обяви, че с Австрия и Германия се водят активни преговори, тъй като има и български заводи, които очакват оборудване от двете страни.

От понеделник отпада карантината за всички шофьори на тирове и автобуси, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков.

Борисов посочи: "Точната дума е "премерен риск" - да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира някакви приходи в хората, съответно в бюджета". По думите му от 1 юни може да се мисли и за отваряне на закритите пространства в ресторантите.