Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Това обяви външния министър Екатерина Захариева във „Фейсбук“, след като вчера в препоръките към България от новия Европейски семестър беше посочено, че ЕК продължава да следи борбата с корупцията и реформата на съдебната система.

Ето какво пише в документа: „За да се изгради обществено доверие (…) е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

В дълъг пост в социалната мрежа Захариева обяснява, че „Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление“.

Тя напомня и че предходната Европейска комисия обяви, че вече България изпълнява критериите за сваляне на мониторинга. Екипът на Жан-Клод Юнкер се бори за това, като Захариева го цитира с думите: „Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСП и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище“.

Всъщност, обаче, макар процедурата по вдигане на мониторинга да беше задвижена от Юнкер преди да напусне поста, решението на комисията от 2006 г., с което е въведено наблюдението (2006/929/EО) си остава в сила, а според цитирания от Захариева позитивен за България последен мониторингов доклад, механизмът пада чак след отмяната на решението.

Очакванията на старата ЕК и на властта в София бяха наблюдението на върховенството на закона да остане под формата на нов тип мониторинг, който да обхване целия ЕС. До момента, обаче, това са само добри пожелания.

„Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС“, признава и Захариева.

Един много неудобен инструмент

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но освен това и властта (без значение от своя цвят и конфигурация) отговаряше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас, не е полезно и трябва да се прекрати. Офанзивата в тази посока се ожесточи през последните години.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне.