Председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Лопес изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод намерението на ЕК да прекрати наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка.

Той съобщава, че след състоялото се обсъждане парламентарната комисия подкрепя премахването на механизма за България.

Снимка: btvnovinite.bg

Отпадането на наблюдението означава, че страната ни е изпълнила всички заложени изисквания. 17 критерия бяха поставени преди две години.

Отчетени са промените в законодателството, реформите в съдебната система, създаването на специализираните съд и прокуратура, и антикорупционната комисия. 

„Най-сетне получихме окончателната оценка за това, че сме свършили това, което е трябвало до свършим. От тук нататък реформите продължават, не защото някой от вън ги иска, а защото можем да направим и правораздаването много по-бързо и справедливо, и разбира се чувството за справедливост у българските граждани да нарасне много повече”, коментира за bTV евродепутатът от ГЕРБ - Емил Радев.

Парламентарната комисия отчита, че ЕК възнамерява да въведе занапред всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.

В края на октомври Европейската комисия официално отправи препоръка процедурата към страната ни да отпадне. В последния си доклад комисията отчете голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона.

Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна.

Евродепутати от други политически семейства също са на мнение, че мониторингът трябва да отпадне.

 „Самия механизъм е дискриминационен и обхваща само две страни , а такива проблеми с върховенството на закона има и в други страни като Полша и Унгария и други страни. Този механизъм е контрапродуктивен”, смята Петър Витанов, евродепутат от БСП.

За окончателното падане на мониторинга над страната ни се очаква крайната дума на европейските лидери. Наблюдението над Румъния обаче засега остава.

Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер, при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.