Механизмът за проверка и сътрудничество, който Европейската комисия използва за България, остава в сила поне още година. Това стана ясно днес в Брюксел при представянето на поредния, шестнайсети, мониторингов доклад на Европейската комисия.

Докладът констатира, че благодарение на политическото лидерство и решимост реформите ще бъдат доведени докрай. За да стане това обаче, ЕК отправя общо 17 препоръки по отделните показатели на мониторинга.

Има напредък в много области, но е необходима още работа, коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

„За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в редица области, засягащи върховенство на закона. Препоръките, които отправихме към България, бяха частично изпълнени. Но все още има път, който трябва да бъде извървян. И насърчаваме българските власти да продължат с изпълнението, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъдат изпълнени всички препоръки. Искаме да сме сигурни, че няма връщане назад по никой от тези въпроси”, каза още Тимерманс.

Оценката на ЕК за Румъния е също за недостатъчен напредък. Наблюдението ще отпадне, когато са изпълнени условията, независимо дали това ще стане едновременно и за България, и за Румъния.

Вижте пълния доклад в сайта на ЕК или тук:

Ето накратко някои от основните положителни и отрицателни оценки:

Снимка: bTV

Снимка: bTV

В парламента у нас опозицията определи доклада като провал, а управляващите увериха, че са доволни от оценката.

Според правосъдния министър Цецка  Цачева в доклада има обективни критики. По думите ѝ правителството е със съзнанието, че ще бъдем наблюдавани от ЕС и по времето на европредседателството, тъй като следващият доклад се очаква в края на 2018 г.

Евродепутатът Емил Радев определи доклада като може би най-положителният от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че той ще бъде премахнат до края на следващата година.

„Въодушевлението на представителите на ГЕРБ за този доклад е необяснимо. Този доклад е провал”, коментира пък Крум Зарков от БСП.

Обективен провал. В българския език има едно понятие, което в конкретния случай можем да го ползваме: „двойното положително отрицание” – да, да, ама не”, беше пък оценката на Мустафа Карадайъ от ДПС.

Вижте още във видеото: