Двама бракониери са задържани при акция на горски служители в Сливенския Балкан край Твърдица. Учудващото в случая е, че те са учители.

„Получихме няколко сигнала от хора, които са възмутени какво се случва в Твърдишкия Балкан. Обсъдихме го с нашите началници и завишихме наблюдението в района. За една седмица попаднахме на лица, които бракониерства. Предполагахме, че в една от дружинките може да се извършва бракониерство на сръндак“, разказа Юсеин Шакиров, главен експерт в Югоизточното държавно предприятие.

Снимка: btvnovinite.bg

В късния следобед в събота те открили автомобилите на ловците в планината и ги изчакали да се върнат, след което проверили документите. На тези в първата кола документите били изрядни и ги пуснали, но във втория автомобил открили трупно месо от дивеч, което приличало на сръндак, което е предадено за експертиза.

Снимка: btvnovinite.bg

Горските поискали бележката за лова, но ловците им казали, че не е в тях, а във водача на дружинката. По-късно било установено, че бележката е за лов на дива свиня.

Този път бракониерите били добронамерени и не правили проблеми, но има случаи, когато горски служители са били убивани, разказа Пламен Иванов, главен експерт в Югоизточното държавно предприятие.

Снимка: btvnovinite.bg

През последната година има много нарушения, тъй като броят на глиганите е намалял заради африканската чума по свинете и бракониерите отстрелват сръндаци и елени. Цената на един сръндак е 1200 евро, а на планински елен – 5000, разказват горските.

Нарушителите са били задържани за 24 часа, а служителите на Югоизточното държавно предприятие призоваха институциите да се погрижат нарушителите да бъдат наказани.