Няма точна статистика за щетите у нас, причинени от бракониерство, но този процес намалява. Това заяви в „Тази сутрин“ инж. Росен Райчев, директор „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство" в Изпълнителна агенция на горите.

По думите му за последните 30 г. бракониерството е намаляло шест пъти. 1993 г. е имало около 1200 установени нарушения, през миналата година са 203.

„Някои се изхранват с този вид дейност, други го правят за удоволствие заради тръпката“, допълни Райчев.

Председателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев коментира случая, при който бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев и президентът на ФК „Витоша“ (Бистрица) Сергей Тошков бяха задържани за бракониерство.

Според него фактът, че те са се движели в ловно стопански район, без да бъдат снабдени с разрешение за ловуване, ги превръща в нарушители на закона.

„Движението с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, дори да не е заредено, само по себе си е наказуемо от гледна точка на Закона за лова. Имаме закони, които предвиждат процедура за всяко нещо, но в крайна сметка, когато дойде врем за тяхното прилагане – виждаме едно разочарование. Очаквам, че дори да бъде повдигнато обвинение по НК на извършителите. В съдебна зала ще се изправи юрисконсултът на ДГС-Симитли срещу едни от най-добрите адвокати по наказателно право в България“, уточни Василев.

Той беше категоричен, че санитарният отстрел е задължение на собственика на дивеча.

„Няма как да регулирате числеността на тоз вид дивеч, ако преди това не сте изпълнили основните стъпки и да имате разрешение“, уточни експертът.

Райчев обясни, че списъкът с обектите на лов е изчерпателен и е описан в приложение №4 в Закона за лова.  

Мултимедийният репортер на bTV Ладислав Цветков се срещна с ловци от района на с. Поибряне, които предпочетоха да останат анонимни. Те споделиха, че залавянето на бракониер често е трудна задача. Дадоха за пример последният случай, с който са се сблъскали.

Намерили са неговия автомобил, но той е избягал. В момента тече разследване.

„Беше подаден сигнал, че автомобил броди из нашите ловни полета, чуват се изстрели. Районът е апетитен, често се сблъскваме с бракониери. Последния случай – хванаха ги в нивата, светейки с фара с карабини, уреди за нощно виждане“, разказа един от тях.

По думите им има единични случаи, в които са съставяни актове на бракониери. Глобите обаче са за символични суми.

„Дори и да не получат наказание, в този случай поне да се знае кой е, какво е направил и от там нататък вече, особено ловната общност, да ги отхвърли. Те много добре знаят какво правят“, коментира инж. Димитър Павлов, директор на ДЛС Арамлиец.

Председателят на Съюза на ловците и риболовците заяви, че събираемостта по издадените актове изключително ниска – около 10%.