Със затоплянето на времето зачестиха случаите на мечки, засечени сред хората и близо до къщите им.

Мечка беше заснета от охранителни камери в село Владая. Последваха десетки изпочупени кошери в подбалканското село Антон. Преди дни мечка беше заснета и в двора на къща в Габрово.

В село Антон решиха да приготвят маса на мечката, с която да я нагостяват, за да не яде от кошерите.

Репортерът на bTV Емил Митев искаше да покаже трапезата на живо, но снощи 20:00 часа обаче мечката е пристигнала и масата с останалата храна е обърната на земята. Животното е хапнало и от меда в питите, които се намирали наблизо.

За мечката е имало и плодове – ягоди, череши и ябълки, а тя е решила да опита само от третите. Ябълките били домашни, а черешите и ягодите – закупени специално от магазина.

„Тази практика не сполучи много, защото пак бутна всички кошери. Основно е яла ябълки“, казва Недко Иванов, в чийто двор мечката пристига.

Той споделя на шега, че съпругата му се е разсърдила заради това, че имало приготвена трапеза за мечката, а не и за нея.

„Обещавам да се реванширам“, казва Недко.

„Страх сред хората в селото няма, има притеснения. Мечката си е атракция. Посвещаваме ѝ забавни постове и поезия. Очакваме обаче институциите да вземат отношение, защото мечката не трябва да бъде атракция, а цар в планината. По най-бързия начин трябва да бъде уловена. Втора седмица с нея се разминаваме. Очаквах, че мерките ще бъдат доста по-активни и ще бъде включена и техника, дронове“, коментира Николай Маджаров.

Мечката е оставила следи от лапи в двора. Тяхната дължина е 20 см. Вече има поставени капани за животното.

Според WWF мечката е на не повече от 2-3 години. От няколко дни тя слиза и по улиците на Габрово. Експертите съветват - без паника при среща с тях. Не трябва да я храним, както и да тичаме, ако я видим.