Тази вечер в Сливница ще бъде излъчен любителски филм, записал усмивките на всички в паметната вечер от 1994 година, когато България отиде на полуфинал, след като победи Германия на световното първенство по футбол с САЩ.

Пред читалището в Сливница преди 30 години хората излизат по улиците и се радват на победата на националния ни отбор по футбол. В 21 часа ще бъдат излъчени кадрите, запечатали всички тези емоции.

„Спомням си, че десетина минути след героичната победа над Германия цяла Сливница беше на площада. Аз взех служебното знаме на баща ми, което е с 2,5-метрова дръжка и се качих на паметника тук“, разказва Радослав Иванов, организатор на събитието.

„На площада имаше камиони, каруци, възрастни, деца, кучета, всички бяха на площада и се веселяха. За наша радост – Данчо и Латинка тогава бяха фотографи, снимаха балове. Записът го има и от няколко години е дигитализиран. Решихме, че сега е удобният момент да го види по-широка публика. Записът е като машина на времето“, сподели още той.

„Емоцията беше страхотна, неописуема. За съжаление обаче оттогава не ни се отдава такава възможност. Дано пак да имаме такива поводи за такова всенародно веселие“, коментира кметът на Сливница Васко Стоилков, който преди 30 години също е сред празнуващите.

 

Той е оптимист, че България отново ще достигне подобен успех.

„Всички бяхме на площада – независимо кой къде е гледал мача, и се радвахме на това събитие. За съжаление това ни е последната победа на световно първенство“, отбеляза още кметът.

„Надяваме се отново да се радваме на велик национален отбор", казват местен жител.

Входът е свободен.

На този ден през 1994 г. "лъвовете" спечелиха с 2:1 срещу действащия световен шампион Германия в четвъртфиналите на мондиала в САЩ.

На Джайънтс Стейдиъм в Ню Джърси, пред над 70 000 зрители, Христо Стоичков и компания обърнаха Бундестима, ставайки Четвъртите в света.