Част от опасните отпадъци под моста на магистрала "Струма", който пострада при пожара, са извозени, но са се появили и нови.

От Община Дупница обясниха, че новият отпадък се е появил около 26 август, когато е изпратен и видео клип от анонимен източник, на който се вижда как камион изхвърля боклук в терен, стопанисван от общината.

От АПИ заявиха, че видеото е старо.

Снимка: bTV

Освен това при описанието на отпадъка ясно се вижда какъв е той, а именно в него има наличие на производствени и промишлени отпадъци, които по закон имат право да се управляват от лицензирани фирми, които имат съответното разрешително. Това каза за bTV Десислава Борисова, началник, Отдел "Екология" в Община Дупница.

Тя показа и снимка, на която се вижда, че боклук не е имало след пожара на мястото, а днес той вече е там.

Снимка: bTV

Община Дупница не може да управлява такъв вид отпадък, а се виждат и опаковки  от лекарства на място, поясни още Борисова и добави, че общината не може да се разпореди с него по закон, защото се знае кой е собственикът на боклука и се чакат предписанията на екоминистерството и РИОСВ – Перник.

„Отпадъкът има произход и охарактеризиране, знае се, че е от дейността на фирма "Феникс – Дупница". Освен това е направена проверка и протокол, в който е писан всеки отпадък по отделно. Този протокол показва кой е собственик на отпадъка”, заяви Десислава Борисова, началник, Отдел "Екология", община Дупница.

Снимка: bTV

Поканени бяха и представители на РИОСВ – Перник и Министерството на околната среда и водите, както и АПИ, за да коментират казуса, но те отказаха.

На 30 август бяха отворени и три ленти от участъка от АМ „Струма” край Дупница, който горя заради запаленото депо за отпадъци.

Вижте още за казуса във видеото.