Пожарът в депото за вторични суровини край Дупница повреди отсечка от магистрала „Струма”.

Магистралата, където избухна пожарът, ще е временно затворена през следващите няколко дни. Движението ще бъде пуснато най-рано в средата на другата седмица, съобщиха от Областното пътно управление в Кюстендил. Частичното бедствено положение в Дупница остава.

Огънят е засегнал подпорните колони. Институциите проверяват може ли да се пусне поне едното платно.

Екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхванато от пожара.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери.

От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и, с оглед безопасността на движение, е задължително спиране на трафика.

Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикал пожара.

„Има прокурори, да повдигат обвинение, да вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя после, нали така?”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Собственик на депото за вторични суровини от 30 години е Кольо Илиев. Преди две седмици получил предписание от РИОСВ да изчисти района.

Пътната агенция сезира прокуратурата. Община Дупница е сигнализирала много пъти АПИ за складирането на леснозапалими отпадъци под колоните на магистралата, но отговор няма.

В началото на следващата седмица ще бъде готов докладът за състоянието на магистралата.

Кметът Методи Чимев заяви, че от 2018 г. общината води дела с ползвателя на имота.

Заради пожара движението по магистралата се пренасочва през стария път през Дупница. Шофьорите се оплакаха от задръствания.

Замервания на въздуха са направени още вчера.

„Има наличието на серен и азотен диоксид в такъв размер, че няма опасност за здравето на хората от населеното място. Останалите показатели са под границите”, съобщи Луиза Димова, главен експерт по управление на отпадъците в РИОСВ-Перник.