Частично бедствено положение в Дупница заради пожара до магистрала "Струма". Огънят беше потушен още през нощта, но аутобанът остава затворен и в двете посоки, докато не приключи огледът в какво състояние са обгорените колони.

Властите обявиха, че причината за огъня са натрупани под моста на магистралата различни по вид отпадъци на частна фирма. АПИ внесе сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за вторични суровини.

Снимка: btvnovinite.bg

Има сериозни пукнатини по колоните и съоръжението ще бъде обследвано преди да бъде пуснато. Засега не е ясно кога по него отново ще минават автомобили.

Ремонтът на магистралата е наложителен, според дошлите на оглед от фирмата, строила пътя.

Собственик на пункта от 30 години е Кольо Илиев, който сравнява пожара със саботаж. По думите му от магистралата е хвърлено нещо запалително и така огънят е тръгнал.

Снимка: btvnovinite.bg

Леснозапалимите отпадъци били тук, защото складът се оказал малък. По думите на Илиев те са под магистралата още от 1997 г. Те не били само на фирмата, а и на „недобросъвестни граждани”.

Замерванията показват, че няма завишаване на вредните вещества във въздуха.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно хората от село Блажиево изкараха неспокойна нощ. Много от тях застанаха рамо до рамо с огнеборците. Местните се опасяваха пламъците да не застигнат имотите им.

Снимка: btvnovinite.bg

Магистрала „Струма” остава затворена и в двете посоки между пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут през главен път Е79. Там движението е интензивно, образува се колона от около два километра.

Движението се регулира от Пътна полиция.