Собственикът на фирмата за вторични суровини, от която пламна магистрала „Струма”, се сдоби с две обвинения. 

Кольо Илиев ще отговаря за престъпление против околната среда и за увреждане на съоръжението, което втора седмица е затворено.

Ремонтът на съоръжението ще продължи дълго. Днес на обекта се разчистваха останалите отпадъци, а служители на фирмата, построила съоръжението започнаха укрепването му.

Снимка: btvnovinite.bg

Кольо Илиев получава обвинения по две престъпления - че е нанесъл щети върху околната среда и че е повредил чуждо имущество, в случая магистралата.

Взета му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„За първото престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. За второто престъпление предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години”, обясни Камелия Стефанова, окръжен прокурор на Кюстендил.

На Илиев се забранява да напуска страната, вече не може да говори и пред медиите. А той е отказал да дава обяснения пред властите.

Имал е срок до 31 юли да разчисти района. 13 дни по- късно все още не го е направил, затова ще се търсят виновни и сред институциите, които е трябвало да го контролират. Така обвиняеми може да станат и длъжностни лица.