Магистрала „Струма” в района на Дупница ще остане затворена поне две-три седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

В действие е обходният маршрут по стария път.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на сметището Кольо Илиев, откъдето тръгна пожарът, започна да разчиства терена, а институциите го сочат за главен виновник за инцидента.

Цехът, в който Илиев складира, сортира и балира отпадъци, е на метри от пътя. Той е пълен, а част от отпадъците са струпани под моста на магистралата.

По думите на Илиев тези отпадъци са били там и при старта на строителството на магистралата.

Пластмасата вече е разделена по цветове, подготвена е за преработка и по този начин ги предаваме на заводите, обясни Кольо Илиев.

Боклукът продължава към Костинброд, Перник и Гърция.

„Това са съвсем нови отпадъци от опаковки от лекарства, които може би нямат и месец”, твърди обаче Юлияна Божилова от Областното пътно управление в Кюстендил.

Два дни след инцидента се търсят виновните за пожара – дали това е собственикът на сметището, или властите, които са допуснали това да се случи.

Институциите се оправдават, че са дали предписания районът да се изчисти.

Институциите се оправдават, че са дали предписания районът да се изчисти.

„Дадохме предписание, наказателното постановление в момента се обжалва. Абсолютно доказано е, че боклуците са негови, отпадъците са негови, доказано е, че те са разположени, по- голямата част върху общински терен”, твърди Пламен Ангелов от РИОСВ – Перник.

И докато това сметище е с ясен собственик, на километри от него, отново под магистралата, намираме друго, отново пълно с леснозапалими отпадъци.

Гуми, дивани и стъклени бутилки - тук може да се намери всичко. Хората от най- близката махала твърдят, че не знаят кой хвърля, но признават, че и те не подбират правилните места за изхвърляне на отпадъците си.

От АПИ обещаха да проверят и да разчистят.