Държавата и собственикът на депото за отпадъци под АМ „Струма” край Дупница продължават да си прехвърлят отговорността за наличието на боклуци под магистралата, чието запалване на 13 август нанесе щети на съоръжението.

По сигнал още миналата година сме направили проверка и сме съставили акт и наказателно постановление на фирма „Феникс” – Дупница за тези отпадъци, каза за bTV директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. Наказателното постановление е обжалвано.

На 23 май РИОСВ прави повторна проверка и дава предписание отпадъците да бъдат незабавно отстранени, но това не се случва. Отпадъците са на фирма „Феникс”, категоричен е експертът от екоинспекцията.

Собственикът Кольо Илиев твърди, че най-опасният отпадък – автомобилни гуми, не е негов. Признава, че има вина, но се оплака, че е искал съдействие да разшири депото в други имоти и не е получил разрешение. По думите му запалените отпадъци са били там, когато е започнало строителството на магистралата.

„Многократно сме подавали сигнали още при строителството на магистралата. Строителите почти ежедневно почистваха боклуци, но след 2-3 дни пак се появяваха”, контрира инж. Юлияна Божилова от Областно пътно управление в Кюстендил. Тя е категорична че отпадъкът е нов, а не заварен преди началото на изграждането на АМ „Струма” край Дупница.

Относно повредата на магистралата тя уточни: „Има поражение на долната конструкция на самото съоръжение, има засегнати 13 колони, от които пет са в тежко състояние”.

Вижте повече във видеото!