Компенсации за собствениците на отровените пчели ще има чрез механизъм за отпускане на индивидуална помощ, съобщи в предаването „Тази сутрин” Силвия Василева от Министерството на земеделието. По думите й подпомагането гарантира тавана за всеки стопанин.

За случая в село Струпец, при който пчеларят Ивайло Дочев загуби към 170 пчелни семейства, са изпратени проби от пчелите, както и проби от растителността, за да се докаже от какво са загинали пчелите.

Силвия Василева обясни още, че ще се направи единна процедура как да се взимат пробите, като ще бъдат включени и проби от съседните територии на кошерите.

Проблемите при пчеларите са отровите, които се използват в земеделието и това че никой не ги уведомява, отбеляза Дочев. По думите му все още не може да се каже от каква е причината за смъртта на неговите пчелни семейства. Според него българският мед не се изнася в чужбина, защото при анализ в него се появява веществото глифозат. Според Ивайло Дочев то се появява, защото растенията които се пръскат с този препарат са медоносни.  

По закона за пчеларството глобите са до 8000 лева, ако не са уведомени пчеларите за пръскане с пестициди, поясни Силвия Василева.  На този етап в 11 области има третирания, като са подадени 42 жалби от пчелари.