Компенсации за собствениците на отровените пчели ще има. Това стана ясно след извънредно заседание на Консултативния съвет по пчелите в Министерството на земеделието.

От началото на март досега Ивайло Дочев е загубил повече от 170 кошера. Смята, че проверки се правят само в неговото стопанство, без да се взимат проби от съседните ниви и внася жалба в областната управа: „Не разбирам защо разследват само мен и проби не се взимат от нито един земеделски производител, който е в радиус пет километра от пчелина ми”, коментира мъжът.

Тепърва ще стане ясно дали той ще има право на обезщетение.

„Вземат се проби за изследвания, за да се докаже причината за тази смъртност”, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов.

Размерът на компенсациите и броят пчеларите, които ще бъдат обезщетени, тепърва ще се уточнява.

„По време на изтребването на животни в Странджа всички бяха компенсирани и затова ще настояваме да компенсирани всички”, каза доц. Юлиян Станчев от Областен пчеларски съюз – Плевен.

Предстоят поправки в наредбата, която регламентира защитата на пчелите. А зърнопроизводителите настояват за електронна система за известяване и пълен регистър на пчеларите.

„Проблемът тук се оказа, че на отделни места, отделни колеги, са нарушили и държавата трябва да си свърши работата като ги санкционира”, посочи Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Така поне засега националният протест на пчеларите  не е на дневен ред.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!