„Хората започнаха да гласуват и с машините срещу заплащане, тоест купуването на гласове не е въпрос на начина на гласуване“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин по повод промените в Изборния кодекс.

Левицата отдавна настоява за отказ от изцяло машинно гласуване и връщане на хартиената бюлетина. По този въпрос БСП гласува заедно с ГЕРБ и ДПС.

„Купуването на гласове може да се реши чрез една много по-активна работа на Министерството на вътрешните работи, когато се ограничат дилърите на гласове“, допълни Вигенин.

Относно ограниченията за разкриване на секции в чужбина и закриването на район „Чужбина“ социалистът каза: „Има напълно демократични страни в Европейския съюз, които изобщо не правят гласуване в чужбина. Ако някой иска да гласуват, трябва да се върне и да гласува в държавата“.

На обвиненията и ултиматумите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че БСП са станали част от статуквото Вигенин напомни, че никога не са управлявали заедно с ГЕРБ за разлика от ДБ.

„Не зная защо „Демократична България“ са си присвоили правото да дават оценки на другите политически формации. И от позицията на шеста политическа сила защо дава съвети на БСП каква партия да бъде. Всеки да си знае мястото“, заяви още Вигенин.

Гледайте целия разговор видеото!