Тецовете произвеждат четири пъти по-скъпа енергия от тази, за която плащаме като битови потребители. Това каза в „Тази сутрин“ депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев, който е и член на Комисията по енергетика в парламента.  

„Това, което предложихме на протестиращите, е всичко, което можеше да направи държавата. Да предложи сядане на масата за преговори. Да предложи седем точки, които реално решават исканията на синдикатите“, коментира той.

Венко Сабрутев обаче е категоричен, че териториалните планове за преминаване към зелена енергия няма как да бъдат изтеглени от Брюксел.

„Ако искаме да преговаряме по тези планове, те трябва да са внесени, за да има база за преговори. С Брюксел се преговаря на база документи, а не на база общи приказки“, поясни още той.

Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че тези планове се бавят 3-4 години. Според него държавата вече е загубила 100 млн. евро от Плана за справедлив преход именно заради невнасянето на тези документи в Европейската комисия.

Той обаче подчерта, че трансформацията в енергийната индустрия вече се случва и България не бива да изостава.

„Виждаме, че цената на електроенергията, която произвеждат тецовете, е четири пъти по-скъпа от тази, която битовите потребители плащат в момента. Всички ние трябва да си зададем въпроса дали сме склонни да купуваме електроенергия, която е четири пъти по скъпа. Или иначе казано, ако плащаме 250 лв. ток през отоплителния сезон, склонни ли сме да даваме 1000 лв.“, подчерта Сабрутев.

Според него тецовете вече са неработещи, т.е. пазарните принципи ще ги затворят и работа на държавата е да осигури работни места за тези хора, които ще останат без препитание.