Протестиращите енергетици и миньори освободиха АМ "Струма". Това стана веднага след като парламентът гласува споразумението, договорено между правителство, синдикати и политически партии.

Те блокираха магистралата преди два дни в района на Дупница, при 59-тия км а движението по аутобана още бе затворено.

Протестиращите от блокадата развалят шатрите и ще изчистят боклуците от магистралата. С аплодисменти посрещнаха новината, че договореното вчера беше гласувано в Народното събрание.

След повече от три часа дебати и спорове депутатите днес приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор “Енергетика”.

То бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От “Възраждане”, БСП и ИТН гласуваха “против”. Споразумението е съставено от шест точки.

Сред договорените неща са, че ТЕЦ-овете няма да бъдат затваряни по административен път; те ще продължат да работят на пазарен принцип до тогава, докато могат да покриват все по-скъпо струващите въглеродни емисии.

Правителството се ангажира да преговаря с ЕК за запазването на капацитета на въглищните ТЕЦ-ове. Очаква се скоро движението по магистралата към Гърция при Дупница да бъде пуснато от МВР.