„Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население намаляваме всяка година от порядъка на 45 000 – 50 000 души, а администрацията ни расте. Това е абсолютно неестествено и ненормално“.

Това коментира в „Тази сутрин“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Няма да има ръст на безработицата по тази причина, има остър недостиг на работници и специалисти. Стига да искат да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа“, каза още той по повод думите на съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, че се предвиждат 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. 

„Някой правил ли е анализ защо 15% ще се съкратят? Никой не е правил никакви разчети, не е питал НАП, нито НОИ колко да се вдигат пенсиите и колко осигуровките. Хвърлят се едни числа, без да се правят анализи. Трябва да се говори с всички социални партньори, дали тези хора ще имат алтернативна заетост, има ли нужда от преквалификация. Това ще влоши ли качеството на услугата, което и без това не е толкова високо, колкото ни се иска. Тези числа са неаргументирани“, смята обаче Любослав Костов от КНСБ.

По думите му първоначално е заявено, че съкращението ще бъде до края на мандата, а сега до края на следващата година. С 0,5% до 1% ще нараства коефициентът на безработицата, посочи той.  

Представителите на работодателите и синдикатите коментираха и намерението за увеличени на минималната работна заплата.

„Правилният подход за нас е минималните работни заплати да се договарят от браншовите организации на работодатели и синдикати и да са различни за различните икономически дейности. Заплатите в IT сектора например гонят 4000 лева, а в туризма са под 1000 лева. На едното и на другото място една и съща минимална работна заплата е напълно неадекватно“, отбеляза Васил Велев.

Според КНСБ минималната заплата трябва да бъде заплата за издръжка, която да отразява издръжката на живота.

„В България не е така, защото и със 710 лева няма да постигнем заплатата, която дават в Германия, например“, посочи Любослав Костов.