Посещението на плувните басейни е разрешено от днес. Басейните трябва да спазват редица мерки, за да отворят – дезинфекция на водата, почистване на всеки час на общите части и шкафовете.

Един от басейните в София вече е готов да приема посетители. На входа ще бъде измервана температурата на всички клиенти и няма да се допускат посетители с висока температура.

След всеки клиент ще се почиства, а водата по принцип е наситена с хлор, който е дезинфектант. На всеки посетител ще бъде осигурявана кърпа.

„Във всяка съблекалня има и дезинфектант, който е задължително клиентите да използват преди употреба на всички уреди. Имаме и навсякъде кърпи за еднократна употреба с цел безопасност“, обясни Георги Топорчев, спасител в плувния комплекс.  

Чак тогава посетителите могат да стигнат и до басейна.  А мерките там – отдалечени шезлонги и допълнително дезинфекциране на водата.

По думите на собственика на плувния комплекс Румен Димитров ще бъде увеличен хлора във водата до допустимите за европейските стандарти.

"Увеличаваме хлора на водата по европейските стандарти. Нивото на хлора спрямо нашата наредба е от 56 година и са много ниски", добави Димитров.

Контрол има и във водата.  

"Няма как да има струпване на хора – не идват да се цамбуркат. За да бъде комфортно – по 2 души в коридор. Имаме дейности като водна аеробика – там има повече хора. Те ще са през 2-3 метра един от друг", каза още управителят на басейна. 

Спасителите ще са с маски и ръкавици, имат на разположение и дезинфектант.