Според европейското и национално законодателство въздухът се смята за мръсен, ако е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно.

Според официалните данни на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е състоянието на въздуха в  градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.


„Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – жк. "Тракия", 89 дни“, обяснява Валери Серафимов, който е директор на Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ в ИАОС.

С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едва 7 дни в годината. Въпреки превишаването, от агенцията отчитат, че на места броя дни намалява: „Почти във всички населени места са констатирани подобрявания качеството на въздуха. И само един пример ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дена с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 г. вече са 64. Тази тенденция е повсеместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, но броят намалява“, посочва Серафимов.

В столицата най-мръсен въздух дишат в „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“.

„Там, където има повече от 35 дни, трябва да са притесняваме, но за това има общински програми за повишаването на въздуха, които са разработени, друга част сега се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма как да се случи – знаете столицата е разположена неблагоприятно в Софийското равно поле и е обградена от планини, така че, както виждате в последните 3-4 дни има непрекъснато мъгли, които не позволяват разсейването на атмосферни замърсители, натрупват се, получават високи концентрации на фини прахови частици“, казва още експертът.

Най-качествен въздух в София е отчетен в кв. „Дружба“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!