увеличение на заплатите на медиците беше очаквана от години мярка. Това са хората, които отговарят за стандартите на системата, посочи  д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, в предаването „Тази сутрин“.

250 милиона лева ще влязат в системата на здравеопазването, като целта е кадровото обезпечаване на фона на COVID-кризата у нас. Целта на средствата е да осигури ръст в приходите на болниците, но и в заплатите. Бонусите от 1000 лева остават до края на годината за работещите на първа линия, но има и медици, които са извън обхвата на мерките. 

Схемата, по която се изплащат парите на работещите с болни от COVID-19, не е справедлива. Част от работещите по тази линия остават извън мярката, каза още председателят на БЛС като призова схемата да се промени.

Ако парите се отпускат по същия алгоритъм това практически не е добра мярка, обясни д-р Иван Маджаров.

По думите му в Спешната помощ например има екипи, в които едни медици получават бонуси, а други не. Разпределят се по методика на министерството – има критерии които практически делят хората, отбеляза д-р Иван Маджаров. 

„Като, че ли стремежът е да покажем че имаме повече пациенти. Всеки пациент е достатъчно тежък“, отбеляза председателят на БЛС. 

Няма опит за манипулация за броя на болните категоричен беше той.  

„В системата на здравеопазването имаме 10% по-малко приходи заради COVID-19. По – малко хора са си правили прегледи, операции“, каза още д-р Иван Маджаров. 

По думите му парите, предвидени да влязат в здравеопазването заради COVID -19, всъщност не са нови. По време на пандемията здравната ни система не е изразходвала почти 200 млн. лв., заяви д-р Иван Маджаров.

От БЛС призоваваме да се пристъпи към споразумение с болниците и повишаване на цените на клиничните пътеки. Същия обем дейност и пациенти няма да минат през болниците, както миналата година, посочи лекарят.

  • Директорът на "Александровска": В извънредни ситуации са необходими извънредни мерки
  • Педиатър: Мярката с тестването на учениците е добра, но закъсня
  • Д-р Благомир Здравков: Децата с хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19
  • За последните три месеца по-малко от 5% от починалите с COVID са ваксинирани
  • Щадящи тестове за най-малките ученици, ако родителите са съгласни (ОБЗОР)
  • От 2 ноември учениците в Сливен преминават на дистанционно обучение
  • ВМА преобразува още 6 клиники в COVID зони
  • Обратно в клас: Децата ще се тестват два пъти седмично, ако родителите се съгласят
  • МЗ купува щадящи тестове за най-малките ученици, за да се върнат в клас
  • Съпредседател на БАЗ: Зеленият сертификат е решение за икономиката