Въпреки постоянно растящите цени на основните хранителни продукти, увеличението на купоните за Детската млечна кухня в Бургас е символично. Частните детски кухни пък не смеят да вдигнат цената, от страх да не загубят клиентите си.

В общинската детска млечна кухня в Бургас готвят за около 800 деца на възраст от 10 месеца до 3 години. Месо има всеки ден, а веднъж в седмицата – риба. Общинският съвет на Бургас увеличи цената на купоните за, като сега един струва 3,50 лева.

„Тази цена я предложихме в края на миналата година. От 1 януари тя е 3,50 лева. Предвидливо усетихме повишението на хранителните продукти и успяваме да посрещаме всички разходи. Компромис с качеството на продуктите не можем да правим. Продуктите са производство по БДС. Няма да има ново увеличение на цената на купона“, подчерта Таня Бурдева, управител на кухнята.

„Днешното меню за най-малките от 10 до 12 месеца в детската млечна кухня е супа от пилешко месо, пюре от броколи със сирене, а за десерт - плодова каша от царевичен грис с кайсии“, обясни Светлана Димитрова, консултант по хранене.

Използването на бурканчета, които се стерилизират след употреба, вместо пластмасови опаковки пести от цената на купона.