На 6 май вниманието на света ще бъде приковано от коронацията на краля на Обединеното Кралство - Чарлз III. Какво да очакваме от невижданото от 70 години събитие?

Станаха ясни първите подробности за това как ще протече коронацията. Това е събитие от държавно значение и в създадения от правителството Комитет за коронацията, включени държавни служители, представители на кралското семейство и на Англиканската църква.

На 6 май - денят на коронацията, процесия ще измине пътя от Бъкингамския дворец до Уесминстърското абатство, където последните 1000 години са коронясвани владетелите на Кралството.

Там на церемония, която според официалното съобщение ще отговаря на съвременните тенденции, но ще спази и вековните традиции, ще бъдат коронясани краля и неговата съпруга - кралицата консорт Камила.

След церемонията, с грандиозна процесия, кралят и кралицата, придружени от членове на семейството си, ще се върнат в Бъкингамския дворец, за да се покажат традиционно на балкона и да поздравят хората.

В процесията след коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. участват близо 16 000 военни и представители на различни обществени и съсловни организации. В изявлението кралят и кралицата казват, че се надяват, че дните на коронацията ще дадат възможност на всички хора да се съберат със семействата и приятелите си в цяла Великобритания и британската общност.

Кралят е държавен глава на още 14 държави, сред които Канада и Австралия.

На следващия ден с уникален концерт в парка на замъка Уиндзор ще бъде отбелязан този исторически момент. Очаква се на него да пеят и поздравят новия крал звезди от музикалната и театрална сцена от целия свят.

Крал Чарлз III е убеден противник на фойерверките и в програмата за коронацията е посочено, че концертът ще завърши с  невиждано светлинно шоу и дронове.

В неработния понеделник - третият ден на т.нар. коронационен уикенд, за Кралството са предвидени всенародни тържества и благотворителни инициативи. Церемонията ще бъде най-голямото събитие Обединеното кралство и вероятно за целия свят, но към момента мемоарите на принц Хари хвърлят сянка върху него.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак може да бъде въвлечен в интензивния дебат дали принц Хари трябва да бъде поканен на коронацията. Ако Хари присъства, ще трябва да има засилени мерки за сигурност предвид признанията му, че е убил 25 талибански бойци по време на службата си в Афганистан.