Крал Чарлз III отправи първото си коледно послание в качеството му на държавен глава на Обединеното кралство, Великобритания и Северна Ирландия.

С думите "От все сърце желая на всеки от вас Коледа на мир, щастие и неспирна светлина", за първи път британците бяха поздравени за празниците от новия си крал, така както последните 70 години го правеше покойната кралица Елизабет II.

Първото кралско коледно предаване е реч по радиото, произнесена от прадядото на сегашния крал преди 90 години, а от 1957 година те се излъчват по телевизията.

Речта на крал Чарлз III е заснета в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, където преди три месеца се състоя погребението на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания. Думи на почит към Елизабет II бяха основен акцент наред с думи за благодарност към хората, които даряват, за да помогнат на другите в тежките времена на криза. 

Тази година премиерът Риши Сунак се отказа от празнично обръщение и вместо това се обади лично по телефона на държавни служители, за да им благодари за "саможертвата в тази изключителна година". 

Това става на фона на стачен маратон, в който се включват представители на различни с искания за заплащане, отговарящо на инфлацията.