В разгара на кампанията ви представяме данни от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа" сред 1003 души над 18 години чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" в периода 11-18 май. Изследването е представително за пълнолетното население на страната.

„48% от хората посочват, че ще излязат да гласуват. Това са около 2 500 000 - 2 700 000 души. Няма особена изненада в сравнение с последното изследване на "Тренд" и спрямо последните избори през април миналата година“, коментира в „Тази сутрин“ социологът от агенцията Евелина Славков.

„Няма нещо ново голямо, което да провокира хората да отидат да гласуват“, посочи още тя.

„Парламентарните избори влияят на европейските избори в контекста на повишаване на избирателната активност. Имахме подозрения, че ако изборите не бяха 2 в 1, вероятността да бъдем под 2 милиона души по отношение на Европейските избори, е съвсем реална“, обясни Славкова.

По думите ѝ около 20% от избирателите решават дали да гласуват и за кого в последната една седмица, а политическите партии, вече изтощени от тези шести избори - и от финансова гледна точка, съсредоточават кампанията си през последните две седмици.

"Вижда се едно отлепване от страна на ГЕРБ от втората политическа сила - която и да е тя, и това се дължи не толкова на силна мобилизация. Големият въпрос е коя ще бъде втората политическа сила", посочи Славкова.

Предизборната кампания би трябвало да подреди картината. Разликата между ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 14,9%, и "Възраждане" - 14,8%, е много малка.

БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ" с 5,5%.

Заради малките разлики в процентите при втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно. 

Под бариерата за парламентарно представителство остават „Солидарна България“ с 2,4%, „Синя България“ с 1,8%, „Левицата“ с 1,4%, „Български възход с 1,2% и ВМРО с 1,1%. Опцията „Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Това показват данните от проучване на „Тренд" по порфъчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Според Евелина Славкова компроматите са нож с две остриета - както могат да демобилизират, така от един момент могат и да провокират повече хора да гласуват.

По думите кампанията, която наблюдаваме към момента, е вяла. Вероятността да имаме шестпартиен парламент е по-голяма от това да имаме представители на седем партии, посочи още социологът.

Ето какви са данните в електоралната подкрепа за Европейския парламент: