Топ шефове от най-висок ранг превземат кухнята на единствения по рода си кулинарен форум.
Как да направиш шоколад от едно какаово зърно, да го темперираш на мраморна плоча и още много други техники - това показа шеф Юри Балтарийски в първия ден на събитието.
„В момента прави първо неговата концепция, която е бинтобар. Бинтобар означава от какаовото зърно до шоколада, до формата на шоколада. Как можете да приготвите шоколада от какаово зърно с една машина, която мели какаовите зърна, добавяме масло и имаме крайния продукт - един шедьовър“, обяснява шеф Димо Димов.
За първи път в България шеф отличен с три звезди Мишлeн - Паоло Касагранде, ще направи майсторски клас. Седем от най-високо отличените шефове в света ще покажат различни техники в балканската и съвременната кухня.
„Това е другата тема, върху която сме заложили тази година на GastronomiX. Малко повече за балканската кухня. Поканили сме от Босна и Херцеговина Нихат Мамеледжа. Един от най-креативните турски готвачи Умут Каракуш“, разкрива шеф Димов.
Един от най-успешните български шефове Емил Минев, директор на престижната академия „Ле Кордон Блу“ също ще представи своите креативни ястия.
„Неговата концепция, която е много интересна в „но фууд уейст“, в духа на съвремието, в което живеем, тоест храна с най-малко отпадък. И той ще предложи едно „файн дайнинг“ ястие от абсолютно обикновени продукти, като лук, моркови, картофи - абсолютно „бейсик“ продукти“, казва шеф Димов.
Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария - GastronomiX 2020, ще продължи до 31 януари.