"Кампания за президентските избори във Франция нямаше, войната в Украйна премаза всичко. Това, което помогна на Макрон обаче, е именно войната, защото французите са много единни в тази ситуация".

Това посочи в "Тази сутрин" журналистът Тони Николов. Той коментира резултатите от първия тур на президентските избори във Франция. Според него Макрон има по-големи шансове от Марин льо Пен на балотажа на 24 април.

„Французите смениха дневния си ред и други теми излязоха на преден план. Те са много сходни с тези на българите – покупателната способност, миграцията и екологията, чак някъде след това идва вече войната в Украйна“, посочи обаче журналистът.

Според него темата „Путин“ е била основна в тази кампания.

„Партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ има огромен заем към руска банка и още не е изплатен. В началото на кампанията тя имаше едни листовки, които показваха с кои световни политици се е срещала и на тях беше с Путин, после листовките бяха прибрани. Следващите седмици ще се говори много за това, защото има едни много особени връзки“, смята Николов.

Според него европейският контекст също ще бъде много важен, а големите заключвания по време на пандемията също се се отразили на френските избиратели.