Съоръжението по границата е технически добро, но трябва да бъде допълвано. Много от камерите не работят. На доста места датчиците и сензорите не работят“.

Това заяви в „Тази сутрин“ ст. комисар Тодор Зимбилев, бивш зам.-директор на Гранична полиция.

„Вътрешният министър е подведен от директора на Граничната полиция Росица Димитрова. Те не познават нещата на място. Не са толкова елементарни и има проблеми, които са належащи“, добави той.

Зимбилев бе назначен като зам.-директор на главната дирекция, но два месеца по-късно е освободен.

„На времето един граничен наряд трябваше да познава района и да има връзка. Сега не е така. Вкарват се хора, които не познават района. Системата ТЕТРА не работи напълно. В големи райони от Странджа няма обхват. Преносимите станции са остарели. Оперативната дейност и връзката с нарядите са нарушени. Тази система е добра, но трябва да бъде подобрена“, обясни той.

Зимбилев оцени положително идеята за въвеждане на дългоцевно оръжие от граничните полицаи, но трябва да има специално обучени групи.

„Има промяна при мигрантите. Нещата на границата не са, както преди. Преди години го нямаше този миграционен натиск. Това няма да се промени. Миграционният натиск се дължи на случващото се в Близкия изток“.