„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в „Tази сутрин“.

Това се случва след коментар на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно държава сама да реши да изпраща войници. 

„Ако една държава членка на НАТО влезе в Украйна и после конфликтът се пренесе на нейна територия, моето разбиране е, че това ще ангажира НАТО. Целта е да не се дава излишно спокойствие на Кремъл за това какво западните съюзници могат или не могат да приемат. Затова явно е повдигнат въпроса от Макрон“, заяви още военният министър.

Има обаче европейски държави, които предлагат да обсъждат изпращане на войски за конкретни задачи, но не става дума за изпращане на войски в Украйна, добави той. 

Тодор Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев. В ход на изпълнение е доставката на БТР-и.

„БТР-те за Украйна още са в София. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите“, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна.

Той направи уточнението, че има и системи С-300, които заминават доста по-бързо.

„Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство“, каза Тагарев и опроверга критиката на Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна.

Постоянните атаки и критики към мен пречат на работата и изпълняването на политиките в сферата на отбраната, добави той. 

„До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, уточни министърът.

Защо не е бил в делегацията в Украйна?

Тагарев заяви, че не е бил част от делегацията в Киев, защото е бил в Париж.

"Тези събития бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев. След това дойде покана от президента Еманюел Макрон към премиера Денков. Взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво - осем делегации, петима президента, 17 премиери“, обясни Тодор Тагарев.