Спецпрокурори влязоха в ДАНС при акция срещу руски шпиони. В нея участваха и контраразузнавачи, които разследват собствените си колеги.

„Акцията беше показна и това е поредицата от показни акции. Страхувам се, че отражението на това ще бъде тежко за бъдещите отношения между съдебна и изпълнителна власт – и особено МВР и службите за сигурност. В тази сложна ситуация това не ни трябва“, коментира в „Тази сутрин“ Тихомир Стойчев, бивш директор на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП).

„Учудвам се, че в момента непрекъснато се открива руски шпионаж – навсякъде, не само в България“, допълни той.

„Ние ще продължим да търсим вещиците и да вадим скелети от гардероба. В същото време навсякъде властта се изпълни с калинки и гномове и никой не търси отговорност за това, което са правили през годините. Там е тежката корупция, разграбването на националното имущество и там са породени дълбоките социални и икономически проблеми на обществото“, смята Тихомир Стойчев.

И според Горан Симеонов, ръководител на Асоциацията на разузнавачите от запаса, в акцията има показност.

„Според данните е образувано досъдебно производство – тоест има сериозни предположения. Ако се докажат, това действително ще е пробив в системата на специалните служби“, каза Симеонов.

„Като връх на всичко министър-председателят говори за диаспора. Това значи, че има руска диаспора, поне аз така го разбирам“, допълни той.

"Прави впечатление, че напоследък действията на нашите специални служби срещу Русия като че ли реализациите са по-бавни от политическите решения, които се взимат. Тоест политиците вървят напред, а след това следват реализациите", коментира още Симеонов.