Спецпрокурори влязоха в ДАНС. bTV научи, че става въпрос за акция срещу руски шпиони по образувано досъдебно производство, след подадена информация от самото контраразузнаване.

В същото време войната между изпълнителната власт и прокуратурата се разгоря с нова сила. 

Малко след обяд в сградата на Държавната агенция национална сигурност е започнала специализирана операция срещу агенти на контраразузнаването.

Според официалната информация, която има до момента, е образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура след подадена информация от ДАНС. На базата на тази информация е започнало разследването.

Смята се, че служители на ДАНС са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи у нас.

В акцията участват и контраразузнавачи, които разследват собствените си колеги. Претърсват се и кабинети.

Шпионският скандал коментираха и премиера, и президента.

„Това, което разследваме сега на много места и ДАНС работи, е много сериозна руска шпионска диаспора която се е образувала в България и която виждаме, че работи по много различни интереси“, коментира пред журналисти премиерът Кирил Петков.

А според президента Румен Радев, ДАНС „има здрава имунна система и няма да допусне пробив по отношение на шпионската дейност“.

Това не е първата акция срещу руски шпиони у нас. Няколко дипломати вече бяха обявени за персона нон грата и напуснаха страната. А в началото на месеца по същите  обвинения беше арестуван и генерал от резерва.

Специализираната прокуратура на този етап запазва мълчание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!